1 Mart 2015 Pazar

Ev İşi 3 Boyutlu Yazıcı Yapalım - Model Seçimi

Merhaba arkadaşlar, model seçimin esnasında 3d yazıcılar ile ilgili çeşitli bilgiler öğrendim. Yüzeysel olarak anlatmam gerekirse, 3d yazıcılar reçine, plastik türevleri, seramik, metal, kağıt ve özel imal edilmiş  hammaddeler kullanarak çıktı verebiliyorlar.

YAZIM İÇİN KULLANILAN TEKNİKLER

  • SLA (Stereolitografi) 
  • FDM (Fused deposition modeling)
  • SLS (Selective laser sintering)
  • DMS (Direct metal sintering)
  • CJP (Color jet printing)
  • MJP (Multi jet printing)
  • LOM (Laminated object manufacturing)
  • DLP (Digital light printing)
Kısaca anlatmak gerekirse; FDM tekniğinde eritilerek iplik şekline getirilen hammadde katmanlar halinde yığılarak şekil oluşturulur. SLA,SLS ve DLP tekniğinde ise sıvı veya toz halindeki hammadde lazer yardımıyla katman katman sertleştiriliyor ve bu katmanlar nesneyi oluşturuyor. CJB ve MJP tekniğinde toz halinde ki hammadde sıvı püskürtülerek sertleştiriliyor. LOM tekniğin de ise levhalar halindeki katı hammadde aşama aşama üst üste koyulur, her bir aşamada ise kesim gerçekleştirilerek çıktı oluşturuluyor.

Araştırdığım teknikler bunlar arkadaşlar, elbette başka teknikler de olabilir ancak en yaygın kullanılanları bunlar diyebilirim.

FDM tekniği :





SLA tekniği :



Lom tekniği :




SLS tekniği :





HANGİ TİP YAZICI YAPACAĞIZ 

Bizim yapacağımız yazıcı plastik ve türevleri ile çıktı veren FDM tekniği kullanan bir yazıcı olacak. Bu yazıcıların Kartezyen ve Delta tipleri var.

Kartezyen yazıcı X,Y ve Z koordinatlarında hareket ederek erimiş ham maddeyi 3 boyutlu şekil haline getiriyor.

Delta tipi yazıcıda ise  3 adet kol yardımıyla şekli oluşturan yazıcılar. Bir mühendisten edindiğim bilgiye göre delta yazıcılar daha hızlı ancak çok hassas ayarlarla çalışan yazıcılarmış. Ev kullanıcıları için çok hassas ayarlar, bela demek olduğundan bu seçeneği eledim. Fazla da araştırma yapmadım.

Kartezyen tip yazıcı (Reprap Mendel)



Delta tipi yazıcı (Reprap Kossel)



NEDEN PLASTİK TÜREVİ HAM MADDE VE KARTEZYEN TİPİ YAZICI ?

Evet, plastik ve türevi ile çıktı verebilen kartezyen tip bir yazıcı yapacağız. Bu seçimi yapmamın sebebi; yapımı kolay, maliyeti az olması ve bir çok kişi tarafından yapılmış olmaları nedeniyle sorunları çözmek için bir çok kaynak bulunması. Aynı zamanda ev kullanıcıları için gayet yeterli. Hatta gerekli modifiyeler yapılarak, mekanik ve yazılımsal stabilize sağlanırsa endüstriyel olarak da kullanılmaları mümkün.

Metal, seramik gibi ham madde kullanan yazıcılar mantık olarak aynı prensiple çalışsalar da söz konusu hammaddeleri işlemeleri için mühendislik gerektiren işlemler uygulanmalı. Bu durum, ev işi yazıcı yapacaklar için zor bir işlem, aynı zamanda yüksek maliyet gerektiriyor.

Reçine hammadde kullanan yazıcılar ise yapısal olarak çok farklı cihazlar, tamamen değişik bir teknik kullanarak baskı yapıyorlar. Lazerin reçineyi veya toz hammaddeyi sertleştirmesi ile çıktı üreten bu cihazlar yapımı sürecinde yüksek mühendislik gerektiren yazıcılar. Ben mühendis olmadığımdan uzak durdum. Haklarında fazla belge de yok ne yazık ki. Bu tür yazıcı yapmayı başaran arkadaşlar varsa paylaşırlarsa memnun oluruz:)

Reçine baskı yapan bir yazıcı (Form-1)




YAPACAĞIMIZ MODEL : REPRAP MENDEL PRUSA I3

Yapmak için seçtiğim model Reprap Prusa I3 modeli. Prusa I3, Josef Prusa adında bir arkadaş tarafından reprap mendel baz alınarak geliştirilmiş bir yazıcı.

Reprap projesi içinde yapımı kolay, maliyeti düşük, bir çok kişi tarafından yapılmış, hala yapılmakta olunan, oldukça şık (bence) ve karşılaşılacak sorunlar ile ilgili hakkında yüzlerce makale bulunan bir yazıcı Prusa I3.

Şu an Prusa ile ilgili gerekli malzeme listesini bitirmek üzereyim. Toplam maliyet aşağı yukarı 700-750 TL gibi bir rakam tutacak, gayet makul bir rakam.

Prusa modeli hakkında daha detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.

Bir kaç fotoğraf ve video ile yazımı sonlandırıyorum, sağlıcakla kalın....















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder